Pokud podnikáte v oblasti stravovacích či ubytovacích služeb, od 1.12.2016 máte zákonnou povinnost vést EET. Jedná se o první fázi zákona o evidenci tržeb ze dne 16. března 2016, Sbírka zákonů č. 112/2016.
Druhá fáze se týká velkoobchodů a maloobchodů a datum jejího počátku je stanoveno na 1. března 2017 ( 3 měsíce po první vlně).
Třetí fáze se týká svobodných povolání, doprava a zemědělství a datum jejího počátku je stanoveno na 1. března 2018 ( 15 měsíců po první vlně).
Čtvrtá fáze se týká řemesel a výroby a datum jejího počátku je stanoveno na 1. června 2018 ( 18 měsíců po první vlně).
Elektronická evidence tržeb se týká těchto plateb:
- hotovost,
- bezhotovostní příkaz (platba kartou a přes platební bránu),
- šek, směnka,
- stravenka, poukaz a další podobné způsoby, které nahrazují peníze,
- započtením kauce nebo obdobné jistoty složené ze způsobů podle předchozích bodů.
Elektronická evidence tržeb se netýká těchto plateb:
- převod z účtu na účet,
- inkaso,
- ojedinělý příjem (např. nárazový prodej přebytků ze zahrady).
Jak to celé funguje?
- prodejce namarkuje nákup a přes pokladnu nahlásí tržbu na Fú
- obratem obdrží od Fú fiskální identifikační kód, který přes pokladu vytiskne a předá zákazníkovi
- zákazník si přes portál Fú může ověřit, zda je kód platný a zda je platba řádně zaevidovaná na Fú
Případná kontrola pracovníky finančních úřadů bude probíhat tak, že budou vystupovat jako obyčejní zákazníci a pomocí provedeného kontrolního nákupu zjistí, zda prodejce postupuje správně a zda obdrží identifikační kód tržby. Nakoupené zboží následně vrátí a prodejce tak může celý nákup stornovat.
Čerpáno: http://eet.money.cz/